« ZOMAAR EEN WEEK MET ZONNIGE NAZOMERDAGEN!»

Gepubliceerd op 04-10-2023

ZOMAAR EEN WEEK MET ZONNIGE NAZOMERDAGEN!


Zowel in Nederland, als in la Bella kenmerken deze dagen zich door prachtig nazomerweer. Het aantal zonuren én de temperaturen zijn weliswaar hoger in Italië, maar in beide landen zijn ze een stimulans om er op uit te trekken!

Zo deden wij. We begonnen in Cortona, in de voetsporen van Luca Signorelli. In zijn geboortestad zijn, ter gelegenheid van het feit dat hij 500 jaar geleden overleden is, een aantal exposities ingericht, waarvan de belangrijkste in het Maec (Museo dell’ Accademia Etrusca e della Città di Cortona) en het Museo Diocesano. Beide mostre zijn nog t/m 22 oktober te bewonderen.

We besloten de tracce van Signorelli verder te volgen en maakten een wandeling door Cortona waar in een aantal kerken mooie Madonna’s van zijn hand te zien zijn.

Een absolute aanrader is ook de villa Il Palazzone. Tijdens het werken aan het fresco in de kleine kapel is Signorelli van de steiger gevallen en die val is hem noodlottig geworden…

De route door de regio die ons in het Maec was voorgeschoteld, is meer dan de moeite waard en voerde ons oa naar Foiano della Chiana, waar in diverse kerken ook prachtige Della Robbia’s zijn te bewonderen en Lucignano, waar in het Museo Comunale twee werken van Signorelli te zien zijn.

Onze trouwe lezers weten dat we graag voetsporen, le tracce volgen, zoals die van Couperus en Artusi!

In dat kader hadden wij het genoegen om de Artusi’s op een pranzo te mogen onthalen!

De beide nazaten van Pellegrino, vader Luciano en zoon Ricciardo, zijn vol enthousiasme een aantal jaren geleden met ons het avontuur aangegaan om de reis in de voetsporen van Couperus en Artusi mee te helpen ontwikkelen. Hun teleurstelling was, net zoals die van ons, natuurlijk begrijpelijk toen wij in het voorjaar hebben moeten beslissen dat deze reis geen doorgang kon vinden…

Groot was dan ook de vreugde om elkaar tijdens een heerlijke lunch weer uitgebreid te spreken en weer plannen te smeden voor ‘je weet maar nooit…’

Afgelopen weekend stond bol van de activiteiten. In Gaiole in Chianti was het weer tijd voor de Eroica, met oa een ristoro (pleisterplek) in de Borgo San Felice.

Het was afzien voor de dappere fietsers, met name door het mooie weer …

In Impruneta daarentegen waren ze ontzettend blij met het prachtige weer. Het jaarlijkse Festa dell’ Uva in Impruneta, waar de inwoners uit de 4 Rioni (buurten) middels mooie verhalen weergaven wat de druivenoogst en de wijn voor de gemeenschap betekent, zinderde letterlijk van de zonovergoten prachtige wagens, choreografie en muziek waarmee deze verhalen vorm werden gegeven!

Zomaar maar een week van prachtige nazomerdagen, heerlijk!

Mosterd na de maaltijd zal menigeen nu denken! Niets is minder waar!

Tot en met 22 oktober is in Cortona in ieder geval nog Maestro Luca Signorelli in alle glorie te bewonderen! Dit geldt ook voor de andere mostra voor een eveneens beroemde inwoner van Cortona, Gino Severini. Een compact, maar buitengewoon overzicht van diens leven en kunst!

Verder zijn er in oktober en november nog vele Sagra (volksfeesten) en markten te bezoeken in Toscane.

De Chianti blijft in alle seizoenen mooi, nu vooral ook door de prachtige kleuren die langzaam maar zeker overal in de wijngaarden na de pluk gaan oplichten! Wat let je dan om op eigen houtje de Eroica of een stuk hiervan te rijden. De tocht is overal aangegeven.

Liever een marathon lopen, het weekend van 13-15 oktober staat hier in het teken van de Ecomaratona del Chianti Classico met als vertrekpunt Castelnuovo Berardenga.

In Firenze is het vanaf 7 oktober aanstaande feest voor de liefhebbers van het werk van Anish Kapoor. Dan opent diens grote tentoonstelling in Palazzo Strozzi.

In Pisa, in Il Palazzo Blu, is nog tot april 2024 de tentoonstelling te zien over Le Avanguardie, met kopstukken uit het Philadelphia Museum of Art.

Nog behoefte aan andere input? Aarzel niet om ons te benaderen voor informatie over programma’s die wij voor kleine groepen kunnen organiseren, volledig op maat, tutto su misura! 

Un caro saluto !

df2f3ed0-3c48-e47a-b8a2-12d74478e1e6-1720538197.jpeg