« GIORNATE PARTICOLARI...»

Gepubliceerd op 16-07-2023

GIORNATE PARTICOLARI...

In onze vorige nieuwsbrief stonden we stil bij de geboortedag van Louis Couperus, 160 jaar geleden, vandaag doen we dat ter gelegenheid van het feit dat hij 100 jaar geleden op 16 juli overleed!
Ondanks het feit dat Specialitalia moest besluiten de Couperusreis dit jaar te cancelen, hebben wij, samen met onze ‘studiosi’ (de ervaringsdeskundigen voor de reis), in het door het echtpaar Couperus-Baud zo geliefde Italië, uitgebreid stilgestaan bij deze data.
José Buschman, samen met Joyce Rijken, in 1993 oprichter van het Louis Couperusgenootschap en tevens initiatiefnemer voor het Louis Couperusmuseum heeft vele publicaties op haar naam staan en schreef oa ‘Couperus Culinair’.
Dit boek vormde de inspiratie voor de Couperusreis zoals die in 2019 ontwikkeld is door Specialitalia.
Marcel van den Boogert, neerlandicus en evenals José een groot Couperuskenner, was de ‘gids’ tijdens de eerste Couperusreis.
Vol weemoed èn bewondering voor onze ‘Gigi’ (zoals Louis Couperus in Italië door vrienden werd genoemd) hebben wij gevieren deze ‘giornate particolari’ herdacht en zoals altijd in de sporen van … gegeten en gedronken!
Dank José en Marcel, voor jullie inspirerende bijdragen aan de Couperusreis!

Vandaag zal in de Nieuwe Kerk te Amsterdam ook uitgebreid worden stilgestaan bij Louis Couperus. Er zal dan een gedenksteen van hem onthuld worden!
Gisteren werden in Volkskrant en NRC artikelen over Couperus gepubliceerd, terwijl ook Nieuwsuur 's avonds aandacht aan hem besteedde.

In Siena staan van oudsher in deze zomermaanden twee ‘giornate particolari’ in de belangstelling, te weten 2 juli en 16 augustus, de vaste data voor de Palio!
Twee weken terug won de Contrada della Selva. We zijn benieuwd naar de winnaar van 16 augustus!

In Toscane is het bovendien deze dagen en komende weken een en al muziek wat de klok slaat. 
De Accademia Chigiana in Siena organiseert ook dit jaar weer het Chigiana International Festival & Summer Academy. Een boeiend en interessant programma op vele mooie locaties, niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten.

Een mooie locatie, bekend bij de deelnemers aan de Couperusreis, te weten de Certosa di Pontignano vormt deze zomer het decor voor oa ‘Certosa in Jazz’, maar ook, op 16 juli, voor ‘Respiri di Bellezza’, een avond gewijd aan hedendaagse dans!

Een site die aandacht besteedt aan diverse festivals in Toscane, van Blues en Jazz tot Klassiek, is Discover Tuscany.

In de Val d' Orcia kun je de concerten van de Incontri di Terra di Siena bezoeken. Door het Collegium Vocale Crete Senesi  worden rond Asciano en Pienza diverse concerten georganiseerd. Het Amiata Piano Festival verwelkomt elk jaar naast grote namen ook beloftvolle talenten.

Buiten Toscane vermelden we graag de operavoorstellingen in het Sferisterio van Macerata en in Pesaro het Rossini Opera Festival.

Kortom, vele ‘giornate particolari’, wie weet waar we elkaar dus wellicht gaan tegenkomen!
Wij kijken er al naar uit!

Een mooie zomer , una bellissima estate🍀🎼🎻🎷🎹

image-1720537828.jpeg