« ECCOCI TORNATI IN PISTA!»

Gepubliceerd op 01-12-2022

ECCOCI TORNATI IN PISTA!


Onze laatste nieuwsbrief stuurden wij eind vorig jaar en we spraken daarin de hoop uit dat, naar een gedicht van Henriëtte Roland Holst, “de zachte krachten zeker zullen winnen”.
Gelukkig is dat het geval geweest, alleen zijn we wel weer een jaartje verder… Covid heeft lange armen gehad! Maar, we doen weer mee, eccoci tornati in pista!
 
La Bella is weer als vanouds in trek, met ook weer een mooi aanbod van tentoonstellingen.
Voor wie de komende feestmaand richting Toscane komt, zijn niet alleen de kerstmarkten, maar ook een aantal esposizioni beslist de moeite waard.
 
In het Palazzo Blu te Pisa is tot 26 februari 2023 weer een tentoonstelling  te zien van de I Macchiaioli, een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de 19e eeuw vooral actief was in het door hun zo geliefde Toscane.

We zijn natuurlijk campanilisti (chauvinisten), maar in Siena moet je natuurlijk naar het indrukwekkende complex van de Santa Maria della Scala waar nog tot 8 januari 2023 de tentoonstelling te zien is Arte Senese - dal tardo Medioevo al Novecento.
 
Laat je in Firenze eens verrassen door een bijzondere tentoonstelling in Palazzo Strozzi.
Hier heeft de van origine IJslandse installatiekunstenaar Olafur Eliasson op een bijzondere manier gebruik gemaakt van dit prachtige renaissancepaleis.
Ook in Firenze, in het Palazzo Medici Riccardi, de tentoonstelling Passione Novecento, kunst uit de 20e eeuw uit privébezit.
In  het Ospedale degli Innocenti, een juweel van een museum, kunnen liefhebbers van onze eigen Nederlandse Escher hun hart ophalen. Escher was dol op Italië en heeft er zelfs gewoond. In 1924 vestigde hij zich in Siena en in 1927 verhuist hij naar Rome. Tussen 1922 e 1932 reisde hij veel door het midden en zuiden van Italië. Hij had een sterke voorliefde voor Calabrië.
 
Er staan inmiddels voor 2023  een aantal bijzondere reizen op stapel, waaronder ook eindelijk weer een Couperusreis. De datum staat vast en wel van 19 – 26 juni!
 
De reis zal ditmaal niet alleen gemaakt worden  in de voetsporen van Couperus, maar er zal ook de nodige aandacht zijn voor de figuur van Pellegrino Artusi. Artusi inspireerde immers het echtpaar Couperus middels zijn in die tijd in zwang zijnde kookboek La scienza in cucina e l’arte del mangiar bene.
Een verrukkelijke combinatie dus van literaire en culinaire verrassingen…
 
Vóór de Feestdagen ontvangt u van ons de beschrijving van deze reis.
Mocht u nu al wat meer willen weten, aarzel niet om ons te bellen!
 
We zijn bereikbaar op 0031 6 20413284 of 0031 6 53482861
Ci sentiamo!

dae39bc2-b43f-6f4f-7741-87df8e933186-1720536650.jpeg