« BELLE GIORNATE D'OTTOBRE...»

Gepubliceerd op 26-10-2020

BELLE GIORNATE D’OTTOBRE…
 
Momenteel genieten we van prachtige dagen in Toscana.
Inmiddels zitten we drie maanden hier en als je ‘s middags in een verrukkelijk zonnetje zit zou je denken dat er niets aan de hand is in de wereld…
Edoch, ondanks de gedisciplineerdheid van het merendeel van de Italianen neemt het aantal besmettingen ten gevolge van  Covid-19 ook hier overal toe.
De regering heeft iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven: restate a casa!
Inmiddels is in acht regioni de avondklok ingesteld en wordt, helaas, toch ook weer een lockdown voor het hele land verwacht! Weliswaar waarschijnlijk geen totale, want men hoopt toch scholen (het hoger onderwijs uitgezonderd) en werk toegankelijk te houden…De sociale onrust neemt wel toe.
Een schril contrast dus met die prachtige natuur waar alles wel ‘gewoon’ doorgaat.
Na een mooie oogst liggen de wijngaarden er inmiddels prachtig goud-geel-rood gekleurd bij en is de olijvenpluk van start gegaan. Eindelijk weer, althans hier in Toscana, geen last meer van het gemene vliegje: de bomen hangen vol met het groene goud! Een lust voor het oog en de kleur van de olie is fantastisch, evenals het heerlijke bittertje van de smaak.
Voor degene die dit jaar helaas niet naar Pacinina zijn kunnen komen voor programma, reünie of feest, hierbij nostalgisch makende foto’s van de squadra della vendemmia  op Pacina en hun olio nuovo.
Giovanna en Stefano groeten iedereen van harte en hopen jullie volgend jaar wel te kunnen verwelkomen!!! Speriamo bene!
Uiteraard ontbreken de funghi niet.
Het lijkt bijna een volkssport hier in de campagna. Overal aan de rand van de (privé-)bossen staat het vol met auto’s van paddenstoelenzoekers die angstvallig hun ‘eigen’ plekjes proberen af te schermen waar ze de funghi plukken. De funghi porcini zijn natuurlijk de belangrijkste buit, maar vele andere soorten zijn ook niet te versmaden en vinden hun weg naar de pan: puppola, leccino invernale,  scopino...Iedereen heeft zo zijn eigen verrukkelijke recept in de familie. De pure smaak blijft uiteraard onaangetast!
We hopen oprecht dat alle door en voor Specialitalia gecancelde activiteiten volgend jaar op enig moment weer door kunnen gaan, in welke vorm dan ook. Daar wordt hier in ieder geval hard aan gewerkt. De ‘Artusi-plannen’ staan nog recht overeind, evenals die voor onze Couperusreis. De realiteit zal uitwijzen of en wanneer ze doorgang kunnen vinden! Iedere dag worden hier weer nieuwe maatregelen afgekondigd.
We missen onze ‘klanten’ inmiddels wel en kijken uit naar weer lijflijke incontri. Mooie ontmoetingen zijn nog steeds de belangrijkste inspiratiebron voor Specialitalia.
Vanuit la bella Toscana groeten wij jullie allen hartelijk en wensen iedereen vooral een goede gezondheid toe!
 
Alla prossima 🍀

27316bce-f753-424a-9844-e0871772e5c0-1720533762.jpeg